Weercertificaat tegen risico's in groeiseizoen

DCA Weerrisico komt met een zogeheten Groeiseizoen Weercertificaat (GW) waarmee telers van akkerbouwgewassen de weerrisico's kunnen beheersen. Het weercertificaat is ontworpen om gedurende het hele groeiseizoen de negatieve impact van weersextremen, zoals droogte, hittestress en overvloedige neerslag, op de opbrengst en kwaliteit van het gewas in te perken.

Het weer wordt steeds grilliger en dat maakt het steeds moeilijker om de kwaliteit en kwantiteit van de oogst te garanderen. Daarom dekt het Groeiseizoen Weercertificaat zowel de schade bij droogte over de gehele groeiperiode, bij overvloedige neerslag tijdens de oogst als ook bij hitte in de cruciale groeimaanden, zo schetst DCA Weerrisico.

‘Met het Groeiseizoen Weercertificaat kunnen agrarische ondernemers in één keer alle weerrisico’s tijdens de groei van een akkerbouwgewas als aardappelen, uien of maïs afdekken’, vertelt Kees Maas, directeur van DCA Groep. ‘Bovendien is het certificaat persoonlijk en door de ondernemer zelf samengesteld. Alleen hij bepaalt de hoogte van het risico dat hij wilt lopen in een teelt.’

Een belangrijk onderscheid met de brede weersverzekering, benadrukt Maas, omdat polishouders daar ook moeten opdraaien voor de kosten van weerschade bij collega’s. Bovendien compenseert een weercertificaat niet de geleden schade uit achteraf, maar betaalt hij uit op basis van objectieve weergegevens.

Het afdekken van weerrisico’s wordt voor agrarische ondernemers steeds belangrijker, stelt Maas, nu politiek Den Haag heeft aangegeven dat de tijd voor algehele compensatieregelingen bij schade door water, hitte of droogte voorbij is. ‘Agrarische ondernemers nemen bewust risico’s, terwijl er methoden om weerrisico’s af te dekken beschikbaar zijn. Met het Groeiseizoen Weercertificaat willen wij het de telers van akkerbouwgewassen zo makkelijk mogelijk maken.’

 

WEERCERTIFICAAT GROEISEIZOEN IN HET KORT:

Weerrisico's beheren

Garantie bij droogte, hitte en neerslag

Persoonlijk samen te stellen

Ik wil meer weten